Vrijwilliger in beeld | Niels Danenberg

Vrijwilliger in beeld | Niels Danenberg

Op zoek naar een vrijwilliger voor deze rubriek vonden we achter op het veld Anne, Johno en Niels. Ze speelden een spelletje Jeu-de-block: jeu-de-boules met houten blokken, gesloopt van de pallets.

Blitse Buschauffeurs
‘Een spel wat Johno verzonnen heeft’, vertelt Niels. De 28-jarige vrijwilliger uit Hoogwoud doet al voor het twaalfde jaar mee aan Kinderdorp Opmeer. Hij heeft altijd geholpen als groepsbegeleider. Dit jaar is hij een van de toppers van Groep 12, De Blitse Buschauffeurs. Ook Anne en Johno maken deel uit van het vrijwilligersteam van deze groep.

Vriendschap
Een van de mooie dingen aan Kinderdorp vinden veel vrijwilligers het leren kennen van nieuwe mensen. Maar er ontstaan zelfs hele nieuwe vriendengroepen.  “Zo’n 4 a 5 jaar geleden heb ik onder andere Anne en Johno hier ontmoet, evenals drie andere vrijwilligers”, aldus Niels, die een hechte band heeft met zijn Kinderdorp-vrienden. “We geven ons ieder jaar op met zes vrijwilligers. Het bestuur deelt ons natuurlijk nooit met z’n zessen in, maar meestal zitten we vlak bij elkaar. Nu zitten we naast elkaar in de groepen 11 en 12.” De Kinderdorp-vriendschap is zelfs zo hecht, dat de zes vrienden zomers gaan barbecueën. En waar de meeste vrijwilligers na het eten vaak even naar huis gaan om te douchen, blijven deze zes diehards altijd op het terrein. “Gezellig een spelletje doen met elkaar.”

Zelf aan de slag
Op groep 12 heeft Niels het erg naar zijn zin. “Vandaag het ik getimmerd en vooral gezwommen in het Woudmeer. De kinderen willen dit jaar niet veel hulp bij het timmeren. Ze willen het liefst alles zelf doen. Waar veel kinderen vaak hulp vragen bij het dak, hebben we dit jaar echt een hele pittige groep die lekker zelf aan de slag gaat. We kijken of daken en muren stevig genoeg zijn, maar kunnen verder een hoop lol maken met de kinderen.”

(Vrijwilligers)werk
Niels was vrijdag al te vinden op het Kinderdorp-terrein. “Samen met 20 anderen hielp ik de grote circustent op te zetten. Deze moet als eerste staan, zodat we spullen droog weg kunnen zetten.” Hiervoor is Niels extra vroeg naar z’n werk gegaan, zodat hij eerder weg kon. Met het thema ‘Aan het werk’ willen we natuurlijk wel even weten wat hij voor werk doet: “Ik werk als uitvoerder in Amsterdam en leg elektrakabels aan.”

Tijd vrijmaken
Met zo’n baan zou je denken dat Niels wel een beetje handig is, maar als we hem die vraag stellen, zegt hij zelf nee. Maar de mensen die om ons heen zitten, zeggen heel iets anders: Niels heeft maar een ding in z’n leven: de autocross. Hij klust te vaak aan de auto volgens eigen zeggen. Iedere zaterdag, als hij niet op de cross is tenminste. Gelukkig heeft hij deze week tijd voor Kinderdorp Opmeer. Én voor dit interview. Maar nu ruikt Niels het eten. Een dag timmeren maakt hongerig! Vandaag staan er pasta en boerenkool op het menu, wat hij natuurlijk gezellig opeet met zijn vrienden uit groep 11 en 12.