Vrijwilliger in beeld | Gertjan Nijpels

Vrijwilliger in beeld | Gertjan Nijpels

Zonder eten kan er natuurlijk lang niet zo hard gewerkt worden door al die vrijwilligers. Het cateringteam staat iedere dag weer paraat om de heerlijkste maaltijden te verzorgen. Een van hen is Gertjan Nijpels. Bij de meeste bekend als burgemeester van Opmeer. Bij ons bekend als vaste vrijwilliger bij de catering.

Hoelang hij al meedoet, weet hij niet precies. “Ergens in 2005 of 2006 ben ik begonnen”, vertelt Gertjan ons. “Ik ben er niet ieder jaar bij, want soms ben ik ook wel eens op vakantie. Maar als ik thuis ben en mijn agenda vrij kan maken, ben ik er zeker bij!” Ooit had Gertjan een vergadering met iemand van de brandweer. “Die heb ik in de keuken uitgenodigd; zo kon ik direct laten zien wat we hier allemaal doen.”

Gertjan is enorm trots op het evenement. “Het is bijzonder dat de jeugd hier vrije dagen voor inlevert. Ontzettend mooi om te zien dat vrijwilligers van een jaar of 25 de kinderen helpen met het bouwen van hutten. Zo laten ze de kinderen zien hoe belangrijk vrijwilligerswerk is. Het vrijwilligers-gen van Opmeer krijg je hier echt te pakken.”

Onze burrie kookt trouwens niet alleen voor de vrijwilligers van Kinderdorp Opmeer. Ook bij Gabberweek staat hij achter het fornuis. Zijn Kinderdorp-kookavontuur begon ooit in een oude keet op het recreatieterrein. “Hier stonden we ooit tot onze enkels in het water. Maar er moest gegeten worden; dus we gingen door! Gelukkig is de kookkeet uiteindelijk vervangen voor een prachtige professionele keuken in het MFA. Een keuken die voldoet aan de MFHCCP-eisen, waardoor de hygiëne een stuk beter is geworden en het koken veel gemakkelijker gaat.”

De Kinderdorp-week wordt serieus voorbereid. Samen met catering-chief Don Konijn maakt Gertjan ieder jaar een boodschappenlijst. “Daarna gaan we naar de groothandel. Natuurlijk om alles in te slaan, maar we kunnen daar ook van alles proeven”, zegt hij met een glimlach. “We proberen zo veel mogelijk te werken met verse producten. Kip, groente, gehakt: alles is vers. Uien worden dagelijks gesneden. Hoewel het menu bijna ieder jaar hetzelfde is, proberen we wel wat af te wisselen.” Maar de befaamde ‘Bami van de Burrie’, blijft gelukkig toch op het menu staan!

 

Gertjan (links) staat samen met Don Konijn (midden) en Ruud Haller (rechts) op de foto. Naast deze koks is er nog een team op het terrein wat de hele dag in de weer is met schilmesjes en snijplanken. Een soort mise en place op het terrein.