Vrijwilliger in beeld | Mariëlle de Munnik

Vrijwilliger in beeld | Mariëlle de Munnik

Als je al 15 jaar meedoet met Kinderdorp Opmeer, dan kun je wel zeggen dat Kinderdorp in je hart zit. Maar Mariëlle de Munnik sluit het avontuur morgen definitief af. “Het is tijd voor een nieuwe generatie”, aldus de Hoogwoudse.

Waar het ooit begon
“16 jaar geleden, toen ik 16 jaar oud was, startte ik als broekie bij de vrijwilligers”, vertelt Mariëlle. Na twee jaar timmeren pakte ze samen met een van haar vriendinnen de mini’s op. Deze groep bestond net een jaar. “We professionaliseerden het hele programma, bedachten spellen, vonden dat de mini’s eigen hutjes moesten hebben en maakten een indeling voor scholen. We waren lekker bezig. Zo lekker dat ik al snel voor het bestuur werd gevraagd. Maar ik bedankte. Net begonnen met een studie communicatiewetenschap in Enschede ging dat echt even voor.”

Bestuursjaren
“De ontgroening bij de studentenvereniging maakte ook dat ik een jaar miste van Kinderdorp. Nieuwe studievrienden ontmoeten leek mij belangrijker. Maar ik baalde wel, zeg! Een jaar later werd ik opnieuw gevraagd en ik ging de uitdaging aan! De perfectionist in mij zorgde dat ik naast het penningmeesterschap al snel ook het secretariaat en de pr oppakte.” Een eigen huisstijl, een nieuwe website en de mogelijkheid om online te betalen volgden. “In de zes jaar bestuur maakte ik heel wat mee. Zowel met een lach als een traan. Hard werken, maar ook weten dat je het uiteindelijk allemaal doet voor die glimlach van de kinderen.”

Pers
Na zes jaar legde ze haar functie als bestuurslid neer, maar loslaten…tja, dat was nog lastig. “Het jaar daarna melde ik mij aan als perslid”, vertelt Mariëlle met een glimlach. De nieuwsbrief voor kinderen werd gedigitaliseerd en er was volle aandacht voor social media. “Echt super om zoveel nieuws op te bouwen.”

Loslaten deel I
“Inmiddels doe ik alweer vijf jaar alle communicatie voor de kinderen. Ik schrijf de digitale nieuwsbrief, houd de website en social media bij, maak foto’s en maakte vandaag mijn eerste video. Iedereen heeft zijn eigen taken bij de pers, maar we helpen elkaar en leren van elkaar. Super gaaf! Vlak voordat mijn 14e jaar Kinderdorp inging dacht ik ‘dit wordt mijn laatste jaar’. Mijn vrienden deden niet meer mee en het kunstje kende ik inmiddels wel. Maar ja, dat loslaten hè….

Bedankt
Ik ontmoete vorig jaar nieuwe vrijwilligers in de pers. Het klikte zo leuk, dat er van stoppen echt nog geen sprake kon zijn. Nog een jaartje dan, vooruit! Maar dat jaar zit er nu echt op. Gisteravond beleefde ik met ‘ons persteam’ nog een enorm gezellige avond tijdens de vrijwilligers-quiz. Veel van wat ik doe voor Kinderdorp, doe ik op de achtergrond. Maar na de quiz werd ik toch even voor de hele groep vrijwilligers op het podium geroepen en bedankt. Dat doet wel wat met je.

Nu echt loslaten
Gisteravond besefte ik ook opeens dat er dit jaar voor mij echt een einde komt aan dit prachtige project. Een project waar ik zoveel geleerd heb en zoveel mooie mensen heb ontmoet. Maar het is mooi geweest. Het is tijd om los te laten en tijd voor de volgende generatie. Tijd om terug te blikken op alle mooie, maar ook heftige momenten. En vooruit, als echte tekstschrijver nog even mijn eigen verhaal op papier te zetten voor deze rubriek.”

Ook vrijwilligers Kayo Kuipers en Jimmy Groot werden gister bedankt op het podium. Zij doen al 10 jaar mee. Bart Wiegman en Pé Veldt ontvingen een staande ovatie, vanwege hun 20-jarig vrijwilligerswerk bij Kinderdorp Opmeer.