Vrijwilliger in beeld | Daan Stoop (30)

Vrijwilliger in beeld | Daan Stoop (30)

‘Kinderdorp Opmeer is geopend’: het zijn de woorden die voorzitter Daan Stoop (30) ieder jaar bovenop de hoge toren bij de opening uitspreekt. Dit jaar voor het laatst. Want na 13 jaar Kinderdorp legt Daan zijn taken als voorzitter neer.

Als kind deed Daan al heel wat jaren mee met Kinderdorp Opmeer. “Ik vond het enorm leuk en had heel leuke begeleiders, waar ik altijd wel tegenop keek. Ook naar het bestuur trouwens.” Het was voor Daan dan ook een logische stap om in 2009 mee te gaan doen als vrijwilliger op de groep. “Ik had toen al door dat als je je behulpzaam opstelde, gewoon even hielp bij de bar of met het schoonmaken bijvoorbeeld, je al snel opviel. Na een jaar werd ik dan ook gevraagd voor het bestuur.”

Het bestuur in
“Ik was toen een jaar of 18 en wilde sowieso wel in een bestuur stappen. Dat dat bij Kinderdorp Opmeer kon, vond ik heel bijzonder.” De eerste vier jaar regelde Daan de sponsoring. “Toen Judith van Gaalen stopte als voorzitter, hebben we met het hele bestuur besproken wie die taak kon oppakken. Het was een gezamenlijk besluit dat ik dat stokje overnam.”

Taken
Waar de andere bestuursleden allemaal hun eigen specifieke taak hebben, is het aan Daan om vooral overzicht te houden. “Je moet als voorzitter alles kunnen overzien: gaat de planning goed, worden zaken met elkaar afgestemd en worden taken uitgevoerd. Dat begint al bij de voorbereiding, maar ook tijdens de week moet dat uiteraard goed lopen.”

“Hoewel we een vast en heel uitgebreid draaiboek hebben, moet je constant inspelen op gebeurtenissen en omstandigheden. Van klein tot groot: maandag hadden we geen kaasschaven bij het ontbijt. Vandaag kijk ik vooruit naar de opruimdag, want vrijdag gaat het toch een beetje regenen en die tenten willen we natuurlijk niet nat opgeruimd. Ik denk dan mee wat we vandaag op de al zo drukke donderdag al kunnen opruimen.”

Een mooi feest
“Het is altijd een hectische week, waarin je enorm geleefd wordt, maar je krijgt er heel veel voor terug. Elke dag als het timmeren start en je het plezier op de gezichten van die kinderen ziet, is dat een enorm mentale opsteker in de vermoeide week. Ook van het plezier tijdens de lichtjestocht, de belangstelling langs de kant en praatjes met ouders, de thema-avonden, de nieuwe mensen die je leert kennen, geniet ik enorm. Kinderdorp Opmeer is echt een feest voor kinderen én vrijwilligers.”.

Ontwikkeling
Dat is trouwens niet het enige wat Kinderdorp brengt. “Hier heb ik ook enorm veel ervaring opgedaan, die ik in mijn werk als projectleider bij een ingenieursbureau weer kan toepassen”, vertelt Daan. “Ook in mijn werk moet ik het geheel overzien, de planning halen en verantwoording afleggen. Heel veel stappen zijn vergelijkbaar met Kinderdorp. Een ook van bijvoorbeeld een lastig gesprek met vrijwilligers leer je weer; veel meer dan dat je ooit tijdens je studie doet.”

Stortbui
Natuurlijk blikken we even terug op de 13 jaar dat Daan zich heeft ingezet voor Kinderdorp Opmeer. Het meest bijzondere moment dat hij heeft meegemaakt? “Dat was toch wel de evacuatie tijdens de slaapnacht van 2017. We kregen toen midden in de nacht een stortbui en er viel wel 20 mm in het uur. Ik werd mijn bed uitgebeld en ging in overleg met de brandweer. Ook al wordt je goed geadviseerd, ben ik uiteindelijk degene die antwoord moet geven op de vraag ‘wat gaan we doen, Daan: evacueren of niet’.”

Evacueren
Dat werd evacueren. “Met de hele week prachtig weer hadden we deze stortbui niet zien aankomen. Er ligt al 20 jaar een evacuatieplan klaar, maar dat was nog nooit gebruikt. Het is dan ook veel improviseren. We hebben meteen geschakeld met Grasshoppers en Pardoes en 5 minuten voordat de bui losbarstte en het hele veld blank stond, waren alle kinderen veilig binnen.”

“Ik weet nog dat ik vol adrenaline Grasshoppers kwam binnenlopen op dat moment en door wilde met het bellen van ouders. Brandweerman Maus Boonstra zei toen: ‘pak even 5 minuten rust. Alles gaat goed.’ Toch fijn dat we zo’n nacht met elkaar oppakken. Ik kijk echt vol trots terug hoe iedereen zich heeft ingezet deze nacht en hoe goed alles is gegaan.”

Stoppen
Maar na 13 jaar mooie herinneringen is het nu tijd om te stoppen. “Kort gezegd omdat het gewoon mooi is geweest. Ik heb het heel erg naar mijn zin gehad en Kinderdorp Opmeer voelt heel vertrouwd en gezellig. De tijd dat mijn broers en zus meededen als vrijwilliger was ook heel fijn. Je weet dan wat je aan elkaar hebt. We hebben een fijn bestuur en als ik de kinderen op het terrein zie lopen, word ik heel blij. Maar het is nu tijd om het stokje over te dragen. Volgend jaar neemt Britt Koning mijn taken over, zij zit al meerdere jaren in het bestuur.”

Betrokken blijven
Volgend jaar zien we Daan vast nog wel terug, geeft hij aan. “Ik vind het leuk om betrokken te blijven en dingen hier te doen, maar niet meer de kar te hoeven trekken. Ondanks dat er meerdere bestuursleden stoppen, blijven er genoeg toppers over om er volgend jaar net zo’n succes van te maken als de afgelopen 13 jaar. Bij Kinderdorp lossen dingen zich altijd wel weer op en er staan altijd nieuwe mensen op die zich inzetten. Voor mij is het mooi geweest.”