Vrijwilliger in beeld: Marcel Bakkum a.k.a. Buum

Vrijwilliger in beeld: Marcel Bakkum a.k.a. Buum

“Is de schmink al uit de opslag gehaald?” De Handige Harries zijn nog druk bezig om het terrein voor morgen op orde te krijgen. Een van die ‘Harries’ is inmiddels een gezicht dat we al jaren tegenkomen op Kinderdorp Opmeer. Het is Marcel Bakkum. Maar vraag je menig vrijwilliger naar hem, dan krijgen we vragende blikken. “Marcel, wie? O, je bedoelt Buum, van de Handige Harries!” De diehard vrijwilliger doet al ruim 15 jaar mee en zorgt samen met de andere Harries dat het terrein er tip top bij ligt. Tijdens de lunch verklapt hij ons zelfs waar hij zijn bijnaam vandaan heeft!

7.000 pallets naar het terrein

Buum is al vanaf donderdag op de Weijver te vinden. Waar de ‘gewone’ vrijwilligers op maandag beginnen, zijn de Handige Harries al dagen eerder actief. “We starten met het belangrijkste: het hout. Ieder jaar zoeken we nieuwe pallets, die we opslaan bij bedrijven in de buurt. RMO en Enorm Groot bijvoorbeeld. Ruim 7.000 stuks. Met een mannetje of 14 zorgen we dat het naar de Weijver komt. Een aantal mannen om te laden, een aantal om te lossen en chauffeurs natuurlijk.”

Samenwerken
Ligt het hout op z’n plek, dan is het tijd voor de rest van het terrein: “We zetten containers neer, ik heb de zaaghoek in elkaar gezet en bouwen de tenten voor de pers, knutselhoek en EHBO op, bijvoorbeeld. De grote blauw/gele tent hebben de mannen van Zomerpop dit jaar voor ons neergezet. Dat festival vindt een week later plaats op hetzelfde terrein. Mooi als we zo kunnen samen kunnen werken in het dorp.”

Even rust
Als de kinderen morgen komen, kan Buum even wat gas terugnemen. “Dan zijn er nog wat klusjes her en der. Er gaat altijd wel iets stuk wat we moeten maken bijvoorbeeld.” Maar die rust is maar voor even. “De voorbereidingen van de lichtjestocht is ook een taak van de Handige Harries. We bouwen de auto’s op met geluidsapparatuur, zorgen dat alles veilig verloopt en bouwen natuurlijk ook weer alles af. En is dat geweest, en de slaapnacht goed verlopen, dan is het tijd om alles weer op te ruimen. Een klus waar ik veel vrijwilligers coördineer.”

Sfeertje
Het is vooral het sfeertje dat Buum ieder jaar weer naar het terrein trekt. “Dat is zo goed, dat ik al die jaren ben blijven hangen. Er is een vast groepje Handige Harries van de oude garde, maar er is altijd ook nieuwe aanwas. Er wordt een hoop gelachen met elkaar en ’s avonds zitten we met z’n allen gezellig bij het kampvuur; dat hoort er wel een beetje bij. Maar natuurlijk doe ik het vooral voor de glimlach op de gezichten van de kinderen.”

Verbetering
Het zijn vooral de leuke herinneringen die Buum benoemt, maar hij kijkt ook naar de samenwerking met de gemeente. “Onze vorige burgemeester kookte altijd mee en wethouders en de huidige burgemeester komen ook vaak even kijken. Dat is fijn. We zien in de loop der jaren dat de regels wel wat veranderen. Natuurlijk zijn de beleidsmedewerkers ook van harte welkom om eens langs te komen om te proeven van Kinderdorp Opmeer. Zo kunnen we er echt samen iets moois van maken, hier in Opmeer.”

Bijnaam
Na een goed gesprek tijdens de lunch van de Handige Harries, verklapt Buum ook eindelijk waar zijn bijnaam vandaan komt. “Het waren mijn buren Bertus en Antoinette Loos die mij introduceerde bij het timmerspektakel. Zij kamen elk jaar met mooie verhalen terug en zeiden op een gegeven moment: ga gewoon eens mee. Dat deed ik. Toen ik de eerste dag op het terrein stond, vroegen mensen aan Bertus wie ik was. “Dit is m’n bu’man”, was het antwoord. Het woord ‘buurman’ werd al snel verbasterd naar Buum. En die naam heb ik hier altijd gehouden.”