Vrijwilliger in beeld | Alec Koning

Vrijwilliger in beeld | Alec Koning

Er is een groepje mensen dat zich het hele jaar inzet om te zorgen dat Kinderdorp Opmeer ieder jaar weer uit de grond komt: het bestuur. Dit jaar telt zij maar liefst 12 leden. Alec Koning (23) zorgt sinds dit jaar voor de rollende duiten, knaken en munten. Daarmee volgt hij een hele rits penningmeesters op, die hem al voorgingen.  Aan de keukentafelAlecs reis naar het penningmeesterschap begon met enige familie-invloed. “Het was aan de keukentafel dat mijn zus Britt vroeg of een bestuursfunctie misschien iets voor mij was. Zij doet al een aantal jaar mee in het bestuur en gaf vorig jaar aan dat de penningmeester wilde stoppen en Kinderdorp Opmeer een nieuw bestuurslid zocht.”

Daarom doe ik meeDe aantrekkingskracht van Kinderdorp Opmeer voor Alec was tweeledig. “Mijn vrienden deden al een aantal jaar mee als vrijwilliger. Naast de verhalen van Britt, hoorde ik ook van hen hoe leuk het was om mee te doen. En het doen van vrijwilligerswerk sprak mij ook erg aan. Helemaal omdat ik het kan combineren met mijn studie en werk. Ik studeer bijna af aan de accounting en control opleiding en heb ook een baan als financieel medewerker. Het penningmeesterschap bij Kinderdorp Opmeer past hier natuurlijk heel goed bij.

MeedraaienVaak is het een vrijwilliger die al een aantal jaren een groep begeleidt, die voor het bestuur gevraagd wordt. Bij Alec ging dat net even anders. “Toen Britt vorig jaar de vraag stelde, was ik nog geen vrijwilliger. Ik heb toen eerst een jaar meegedraaid op de groep. Zo kon ik tegelijkertijd meekijken met Lennart, de penningmeester die er na dat jaar mee stopte. En natuurlijk was er ook een goede overdracht.”Het bestuurDit jaar zit Alec volop in de bestuurstaken. “Maar dat doe ik niet alleen. We zijn op dit moment met twaalf bestuursleden het hele jaar door bezig met de organisatie. Dat klinkt veel, als je het vergelijkt met vroeger, maar er is dit jaar en vorig jaar veel wisseling in het bestuur. We willen uiteraard wel dat kennis goed overgedragen wordt.”VernieuwingAlec z’n kennis vanuit z’n studie en baan komen goed van pas. “Ik was best verbaasd toen ik voor het eerst de boekhouding bekeek. Dat werd nog in Excel gedaan. Een bestand wat in de loop der jaren van de ene op de andere penningmeester is overgegaan. Dat heb ik tegelijkertijd maar even omgezet naar een professioneel boekhoudprogramma.” Zo past ieder bestuurslid weer zijn eigen sausje toe aan de vrijwilligersfunctie.JeugdherinneringAlec blikt nog even terug naar vroeger. Want als kind heeft hij jaren meegedaan. “Je krijgt als deelnemer alleen mee wat er in jouw groep gebeurt en bent vooral bezig met je eigen hut. Maar ik wist eigenlijk nooit dat er voor de vrijwilligers nog een heel avondprogramma was. Erg leuk om dat nu te ervaren. “

“En uhhh….als kind heb ik ooit een gasbrander meegenomen naar het terrein”, grinnikt Alec. “Ik moest toen op het matje komen bij het bestuur en kreeg het wel even flink te horen. De schrik zat er goed in. Tja….iedereen is wel eens een wildebrassie geweest. Ik ben benieuwd hoeveel ik er dit jaar zelf tegen ga komen. Het wordt vast een fantastische week!