Vrijwilliger in beeld | Loes de Zeeuw

Vrijwilliger in beeld | Loes de Zeeuw

We treffen Loes aan bij de knutseltent. Met een kwast in haar hand, zitten tussen de kriebelende grassprieten. De Aartswoudse stopt al haar creativiteit in het schilderen van het groepsbord. Het herkenningspunt van groep 13. Want de uitbundige uitvinders moeten natuurlijk wel een beetje opvallen tussen al die hutten.

Meegedaan met elk onderdeel
Voor Loes (20 jaar) is Kinderdorp Opmeer niets nieuws. “Als kind heb ik een aantal jaar meegedaan. Toen de vriendengroep zo oud was om Interessantje te worden, gingen we met de hele groep meedoen. We hoorden zoveel leuke verhalen, dat we daar zelf ook onderdeel van wilden zijn. Het was vooral leuk om met elkaar iets te doen. Echt een soort zomervakantie-activiteit.”

Ontbijt naar de kindertjes
Als Interessantje heeft Loes heel wat gezien. “We deden allerlei klusjes. De ene wat leuker dan de ander. Gek genoeg wilde niemand graag het ontbijt maken, wat de kinderen na de slaapnacht kregen. Daar moest je namelijk erg vroeg je bed voor uit. Maar mijn vrienden en ik vonden dat juist heel leuk. We kwamen het liefst nog even eerder dan de bedoeling was; zo hadden we tijd om het ontbijt langs de groepen te brengen en de kinderen nog even in hun hutten te zien. Dat is toch super!”

Gezelligheid
Toen Loes als Interessantje een bardienst mocht draaien bij een van de avondactiviteiten voor de vrijwilligers, zag ze ook hoe leuk de sfeer daar was. “De gezelligheid trok mij aan. En na de lockdowns heb ik mij vorig jaar voor het eerst als begeleider opgegeven. Enorm leuk om de kinderen te helpen, maar ook om met de vrijwilligers om te gaan.”

Nieuwe mensen leren kennen
“Groep 13 heeft drie meiden en drie jongens als vrijwilligers. De meiden kende ik al, de jongens nog niet. Dat vind ik echt het leuke aan Kinderdorp Opmeer, dat je nieuwe mensen leert kennen. Ze proberen je hier trouwens wel echt in een groep vrijwilligers te plaatsen waar je al iemand kent”, vertelt Loes, “maar er zijn ook altijd nieuwe mensen om te ontmoeten”.

De vrijwilligers leren elkaar niet alleen overdag kennen. Er is een heel avondprogramma voor een stukje teambuilding. “Zo hadden we dinsdag een foute avond waarin iedereen verkleed ging en vandaag is de kopspijkersquiz. We moeten alleen nog wat versterking zoeken, want de jongens uit onze groep hebben die avond een voetbalwedstrijd en zijn er niet…”

De slaapnacht moet een feestje zijn voor iedereen
Met de slaapnacht op komst, blikt Loes nog even terug op vorig jaar. “Ik hoop dat iedereen een heel leuke nacht gaat hebben. Voor de meeste kinderen is het echt een feestje. Helaas is er ook een enkeling met heimwee. Dan probeer ik wel even een momentje te pakken met het kind om hem of haar gerust te stellen. Slapen moet natuurlijk niet. Ik wil er vooral voor dat iedereen een leuke avond heeft. Of dat nu met spelletjes en lichtjesoptocht is, of ook met het slapen in je eigen hut.”