Vrijwilliger in beeld | René op den Kelder

Vrijwilliger in beeld | René op den Kelder

Voor de vrijwilliger in beeld van vandaag lopen we helemaal naar de achterkant van het terrein. Daar waar de kinderen vrolijk door opspuitend water rennen en met de brandweerspuit grote ballen in beweging brengen. Daar treffen we René op den Kelder.

René z’n Kinderdorp-geschiedenis gaat al zo’n 15 jaar terug. “Maar ik ben er niet elk jaar geweest hoor. Als brandweerman help ik wel eens een middagje met de brandweerspellen. En vorig jaar, en de laatste editie voor Corona, draaide ik de slaapnacht. Bij het vrijwillige brandweerkorps van Opmeer komt ieder jaar de vraag wie er wil meehelpen. Ik doe dat graag en ben ooit mee gaan doen omdat mijn kinderen hier ook timmeren. Het sfeertje is hier echt om van te genieten. Daar neem ik graag een vrije dag voor op.”

Alles voor de veiligheid
“Het is jaren geleden dat het bestuur vroeg of we wilden helpen. Daar waar veel hout is, is er altijd een risico. Als brandweer instrueren we de vrijwilligers ieder jaar hoe zij zelf met klein blusmateriaal en een branddeken kunnen omgaan. En tijdens de slaapnacht rollen we de slangen uit en zorgen we dat er een pomp klaarstaat midden op het terrein. We draaien dan drie shifts met de brandweermannen en -vrouwen uit Opmeer. Als er wat gebeurt, zijn we er direct bij.”

Evacuatie
Gelukkig is er op brandgebied nooit wat gebeurd tijdens Kinderdorp Opmeer. Wel kan René zich de evaluatie van de slaapnacht in 2019 nog goed herinneren. “Ik was onderweg naar het terrein. Mijn shift begon om 03.00 uur ’s nachts en toen ik uit de Weere hierheen reed, zag ik een ontzettend donkere donderwolk hangen. Op het terrein aangekomen hebben we direct de koppen bij elkaar gestoken met het bestuur. Als we gaan evacueren, dan moet het nu. Dan kan iedereen nog droog over.”

“In mijn beleving was het een gesmeerde organisatie. Iedereen wist wat ie moest doen en kinderen kwamen netjes in groepjes aan in de Weyver en bij Grasshoppers. Daar heb ik wel van genoten. Het enige kind dat niet opgehaald werd, was mijn eigen dochter. Omdat de telefoon van mijn vrouw op stil stond”, lacht René. Dus aan alle ouders die dit lezen: je weet wat je moet doen vanavond!

Brandweerspellen
René geniet ook tijdens de brandweerspellen. “Vooral nu het zo mooi weer is natuurlijk. Want prieken en spelen met water is altijd leuk. We hebben een grote waaier opgehangen waar kinderen onderdoor kunnen rennen. En met de waterspuit kunnen ze twee grote ballen laten rollen. Een soort spuitvoetbal. Het leuke is trouwens dat mijn dochter ook helpt. Ze zit bij de jeugdbrandweer en is helemaal waus van alles wat met de brandweer te maken heeft. Voor haar dus zelfsprekend om hier ook te komen helpen, nu ze zelf niet meer mee mag timmeren.”

Bij de brandweer
Brandweerkorps Opmeer helpt al jaren bij Kinderdorp Opmeer. René is een vaste vrijwilliger in hun team. “Ik werk in de tomaten en komkommers en woon en werk in het dorp. Toen ik in gesprek raakte met een van de brandweerlieden, gaf hij aan dat ik de ideale brandweerman was daardoor. Daar zei ik trouwens niet zomaar ‘ja’ op hoor. Want ik dacht: ongelukken, brand en gewonden, ben ik daar wel van? Maar toen ben ik een aantal dinsdagen op de oefenavonden wezen kijken en kwam erachter dat het hartstikke leuk is. Een aantal jaar geleden hebben we zelfs een oefenavond hier op Kinderdorp Opmeer gehad. Voor wie nieuwsgierig is naar de taken van de brandweer: spreek ons gerust eens aan.”