Over ons

Meer dan timmeren alleen! Dat is het motto van Stichting Kinderdorp Opmeer. Vanaf 1991 timmeren, bouwen en spelen honderden kinderen elke zomer vier dagen lang op recreatieterrein de Weijver. Iedereen mag meedoen. Kinderen van groep 3 tot en met 8 van de basisscholen, het speciaal onderwijs en De Klink pakken hun hamer, oudste kleuters komen een dagje sfeerproeven en vrijwilligers helpen bij het bouwen van schitterende hutten en allerlei andere klussen. Zo bouwen we samen aan een prachtige, gezellig en leerzaam kinderdorp, met zo’n 550 kinderen en 150 vrijwilligers.

Reguliere deelnemers
Jaarlijks melden ruim 550 kinderen zich aan om prachtige hutten te timmeren. Vier dagen lang hoor je tussen 10.00 en 16.00 vooral veel hamergetik, muziek en gelach. In drie dagen bouwen de kinderen stevige bouwwerken om er vervolgens in te slapen. Maar dit gebeurd niet voordat iedereen zijn ‘nieuwe onderkomen’ aan zijn/haar ouders heeft laten zien tijdens het ouderkijkuurtje. Als de ouders weer weg zijn is het tijd voor een speurtocht, skeelerdisco of ander groepsspel. De fakkeloptocht volgt, waarna toch echt iedereen zijn bed in moet. ’s Ochtends staat er een heerlijk ontbijt klaar en na de ochtendgymnastiek is het dan toch echt weer tijd om naar huis te gaan.

Mini’s
Sinds 2006 kunnen de allerkleinste een dagje meedraaien met het Mini-Kinderdorp. Kinderen van groep 2 van alle basisscholen in Opmeer kunnen zo alvast een beetje sfeer proeven. Ook kunnen ze kijken of ze het leuk vinden om volgend jaar écht mee te doen met Kinderdorp. De kinderen draaien een dagdeel mee. In deze 2,5 uur organiseert het Mini-team activiteiten met en zonder hamer. Zo mogen de Mini’s op een luchtkussen en zijn er hutten gebouwd, die de kleintjes af kunnen timmeren.

Vrijwilligers
Ongeveer 150 vrijwilligers zorgen jaarlijks voor een succesvolle week. Hun belangrijkste taak is het begeleiden van de kinderen bij het bouwen van de hut. Daarnaast begeleiden ze tal van activiteiten voor de kinderen en waken tijdens de slaapnacht bij de hutten. Vrijwilligers mogen zelf op de Kinderdorp-camping blijven slapen, nadat ze ’s avonds een gezellig activiteitenprogramma met zeskamp, karaoke en bingo hebben doorlopen. Behalve groepsbegeleiders zijn er tal van andere niet-te-missen vrijwilligers:

Interessanten
Wat als je nou heel graag mee wil doen met Kinderdorp, maar te oud bent om te timmeren en nog te jong bent om groepsbegeleider te zijn? Dan wordt je interessant! Interessanten zijn middelbare scholieren tot en met 16 jaar. Zij ondersteunen de overige vrijwilligers op 1001 manieren. Zij maken het ontbijt klaar, onderhouden het sanitair, timmeren de hutten voor het Mini Kinderdorp en brengen de kinderen bijvoorbeeld limonade. Maar naast deze taken, is er speciaal voor de ruim 90 Interessanten een speciaal sport en spelprogramma. De jongeren nemen deel aan een rugbyclinic, bouwen hun eigen vlot om vervolgens mee te racen en stappen in de kano, alles om een goed saamhorigheidsgevoel te creëren.

De Pers
Kinderdorp heeft haar eigen pers. Deze groep vrijwilligers houdt iedereen op de hoogte van de gebeurtenissen op en rond het timmerterrein. Belangrijk nieuws zetten zij op Facebook, Instagram en/of op de website. Ook maakt de pers voor de kinderen de Kinderdorp Nieuwsbrief om ouders en kinderen te informeren. Vrijwilligers kunnen elke ochtend alle roddels en intriges lezen in een krantje speciaal voor hen. Op het eindfeest wordt de film getoond over de afgelopen week waar de pers ook hard aan gewerkt heeft.

De catering
Hard werken maakt hongerig. En dat weten ze wel bij de Kinderdorp catering. ’s Ochtends wordt met hulp van de Interessanten het ontbijt klaar gezet. Broodjes hagelslag, kaas, ham en jam: allerlei gezonds om de lege magen van de vrijwilligers te vullen voordat de kinderen komen. Maar ook ’s middags stilt de catering de honger met broodjes. Een lekker broodje ei of bal gaat er altijd wel in. ’s Avonds is het toch het hardste werken voor de koks. Elke avond staan er twee menu’s op de kaart, zodat iedereen nog kan kiezen ook. Gelukkig is hier ook hulp van de Interessanten.

Handige Harry’s
IJzersterk en superhandig, dat zijn de Handige Harry’s. Zij zijn de technische steun en toeverlaat van het bestuur. Daar waar hulp nodig is steken deze Harry’s hun handen uit de mouwen. Zij bouwen bijvoorbeeld het zwembad, controleren de hutten op veiligheid en waterdichtheid en helpen bij het af- en opbouwen van het terrein.

EHBO
Veel mensen, veel hout en veel spijkers. Het bestaat natuurlijk niet dat er tussen al deze drukte en het harde werken nooit een ongelukje gebeurd. Gelukkig is er dan ook een aantal vrouwen van de EHBO om splinters te trekken en spijkers in voeten te verwijderen. Gewapend met pincet, zalf en snoepjes zorgen zij dat kinderen en vrijwilligers snel weer plezier kunnen maken.

Knutseltent
In de knutseltent fröbelen kinderen van alles in elkaar om de hutten te versieren. Een paar creatieve vrouwen helpt bij het maken van slingers tot gordijnen en heuse schilderijen. Zij staan de hele dag klaar om samen met de kinderen de handen uit de mouwen te steken.

Schminkteam
Sommige kinderen willen er als prinsesje bijlopen, anderen willen graag een stoere tatoeage op hun kuit. Alles is mogelijk, want de dames van het schminkteam verven er op los.

Zaaghoek
Kinderdorp Opmeer heeft op het terrein een zaaghoek. Onze professionals zagen hier stukken hout voor de kinderen op maat. Een hele tent vol met zaaggereedschap zorgt er voor dat kinderen de mooiste hutten kunnen maken.